21 Şubat 2016 Pazar

Bıldırcın Poğaça...

Merhabalar,
Bugün Denizli yağışlı, bu havada dışarıya da çıkamadık, evde poğaça yapmaya karar verdim ve sizlerle de tarifi paylaşmak isterim...:)
Yumuşacık lezzetli bir poğaça oldu, mutlaka denemelisiniz diyorum...
Tarifi uzman kişilerden :) (arkadaşımın annesinden) yapması benden:)
Bu poğaçayı ilk, arkadaşım ve akrabam olan Özlemcim, ilk bebeğini dünyaya getirdiğinde evlerine gittiğimizde annesi yapmıştı ve o gündür bugündür poğaça yapmak istesem sıklıkla bu poğaçayı yaparım...
Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum...
Tarife geçiyorum...

Bıldırcın Poğaçası
Malzemeler;
- 2,5 su bardağı ılık süt,
- 1 paket kuru maya (yaşta olabilir),
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 paket kabartma tozu veya (1 tatlı kaşığı karbonat),
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker,
- 1 çay kaşığı tuz,
- un.


Üzeri için;
- 1 yumurta sarısı,
- susam.

İç Harç;
- Maydanoz,
- Peynir.


Hazırlanışı;
Ilık sütü bir kaba boşaltıyoruz ve mayayı ilave edip karıştırmaya başlıyoruz, sırasıyla sıvı yağ, şeker, ve tuzu ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
Son olarak, un ile karbonatı ekliyoruz (kabartma tozu evde kalmadığı için karbonat kullandım) ve hamur, kulak memesi kıvamını alana kadar un ilave edip, hamuru yoğuruyoruz.


Hamuru 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
Dinlenen hamurdan küçük parçalar alıp, elimizde biraz açıp, hazırladığımız iç harçdan içine koyarak, yuvarlayıp tepsiye diziyoruz.


İç harç için lorda veya başka harçlarda hazırlayıp koyabilirsiniz.
Tepside de 10 dakika daha dinlendirip üzerine yumurta sarısı sürüp susamı da serpip, 160-170 C lik fırına veriyoruz.


Not: Yumurta sarısına bir damla limon sıkın ve bir damla da sıvı yağ, limon yumurta kokusunu alacaktır.
Üzerleri kızarınca fırından alıp servis ediyoruz....
Gerçekten yumuşacık bir poğaça ortaya çıkıyor, denemeyi unutmayın...

                                    Afiyet olsun...

Sağlıcakla "hoşça" kalın...
Bir pazar gününden daha kucak dolusu sevgiler benden size:)

13 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglık canım harika görünüyor.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık canım..nefis görünüyor. ben de baharatlarımı hep bağdat tercih ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler cnm:) evet iyi bir marka...

      Sil
  5. Ellerinize sağlık çok güzel gorunuyorlar ne çok kabarmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) sanırım karbonatin etkisi...

      Sil
  6. her zsman yaptığım bir tarif ama ismi neden bıldırcın ki:) İlk defa duydum bu ismi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem:) tarifi veren kişiye sormak lazım...öğrenince paylaşırım seninle:)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık cok guzel görünüyor afiyet olsun. Ben de yapsam aslında ne guzel olur çocuğun okuluna koyardım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman bulduğunuzda yapın derim:) okul beslenmesi için iyi bir atıştırmalık... çok teşekkürler...

      Sil
  8. ımmm nefis nefis, harika görünüyorlar, ellerine sağlık

    YanıtlaSil